Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2077
Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi
fot. TinyTall / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 7 jabłek Champion
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, przekroić je w górnej części i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie płatki owsiane przesypać do miski, wymieszać z mąką, cukrem brązowym i cynamonem. Masło pokroić na drobne kawałki i połączyć z wymieszanymi składnikami. Całością nadziać wydrążone wcześniej jabłka. Jabłka nakryć przekrojoną górną częścią, po czym przełożyć na tacę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec przez 45 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów