Gołąb z ryżem, buraczkami i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2421
Składniki:
- 2 piersi z gołębia
- 100 mi gotowego sosu sojowego ciemnego
- 5 dag kiełków rukoli
- 4 buraczki czerwone
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 łyżka gotowego tartego chrzanu
- 1 łyżeczka gotowych przypraw do drobiu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sos sojowy przelać na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Buraczki czerwone umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Potem dodać do ryżu, a następnie dodać do tego chrzan. Wszystko zmiksować na jednolitą masę w blenderze i dodać do sosu sojowego. Piersi gołębia umyć, natrzeć przyprawą do drobiu, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na maśle do miękkości. Gotowe dodać do potrawy. Kiełki rukoli sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i udekorować całość.
Komentarze (0)