Gołąb z ryżem, buraczkami i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2421
Gołąb z ryżem, buraczkami i sosem sojowym
fot. Phil Hawksworth / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z gołębia
  • 100 mi gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 5 dag kiełków rukoli
  • 4 buraczki czerwone
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 łyżka gotowego tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka gotowych przypraw do drobiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sos sojowy przelać na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Buraczki czerwone umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Potem dodać do ryżu, a następnie dodać do tego chrzan. Wszystko zmiksować na jednolitą masę w blenderze i dodać do sosu sojowego. Piersi gołębia umyć, natrzeć przyprawą do drobiu, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na maśle do miękkości. Gotowe dodać do potrawy. Kiełki rukoli sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i udekorować całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów