Tuńczyk z makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2670
Składniki:
- 50 dag wędzonego tuńczyka
- 40 dag makaronu nitki
- 1 mała paczka oliwek zielonych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sezamu
- pęczek rukoli
- gotowy sos sojowy Tao Tao
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowany odcedzić i wyłożyć na talerz. Makaron zalać sosem sojowym. Obrać czosnek ze skóry i smażyć go z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Do czosnku dodać 1 łyżeczkę sezamu i sparzyć go. Sparzony sezam dodać do soku z limonki, dodać do tego pozostały sezam i obtoczyć w tym boki tuńczyka. Rybę położyć na talerzu. Rukolę dobrze umyć, osączyć z wody, wymieszać ze smażonym czosnkiem, oliwkami i dodać do całości. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)