Tuńczyk z makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2670
Tuńczyk z makaronem
fot. howie221 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 dag wędzonego tuńczyka
  • 40 dag makaronu nitki
  • 1 mała paczka oliwek zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sezamu
  • pęczek rukoli
  • gotowy sos sojowy Tao Tao
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowany odcedzić i wyłożyć na talerz. Makaron zalać sosem sojowym. Obrać czosnek ze skóry i smażyć go z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Do czosnku dodać 1 łyżeczkę sezamu i sparzyć go. Sparzony sezam dodać do soku z limonki, dodać do tego pozostały sezam i obtoczyć w tym boki tuńczyka. Rybę położyć na talerzu. Rukolę dobrze umyć, osączyć z wody, wymieszać ze smażonym czosnkiem, oliwkami i dodać do całości. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów