Tuńczyk z sałatą i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1649
Tuńczyk z sałatą i makaronem
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego tuńczyka
  • 20 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka solu z limonki
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i połączyć z sałatą. Następnie oba składniki oprószyć szczypta soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, sokiem z limonki, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, pokroić w podłużna słomkę i dodać do składników. Tuńczyka pokroić na kawałki i dodać do całości. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów