Sorbet z czernej porzeczki i tarniny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2851
Sorbet z czernej porzeczki i tarniny
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g owoców czarnej porzeczki
  • 350 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka tarniny (śliwa tarnina)
  • 1 białko jajka
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 4 liście czarnej porzeczki do dekoracji deseru

Opis przygotowania:

Owoce czarnej porzeczki oraz tarniny dokładnie umyć i osączyć z wody. Tarninę nakłuć wielokrotnie sparzoną wrzątkiem igłą i przełożyć do garnka. Wsypać do niej czarną porzeczkę, po czym zalać wodą, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny, wlać sok z cytryny i całość zagotować. Zagotowane składniki odcedzić (gotowanego wywaru nie wylewać) i przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ z owoców dodać do odcedzonego wywaru, pestki z tarniny usunąć. Dodać do tego białko jajka i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przestudzić i wstawić do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie gotowy sorbet wyciągnąć z zamrażarki i łyżką od lodów nałożyć na talerz. Wszystko udekorować liśćmi czarnej porzeczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów