Sorbet z czernej porzeczki i tarniny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2851
Składniki:
- 500 g owoców czarnej porzeczki
- 350 ml wody
- 200 g cukru
- 1 szklanka tarniny (śliwa tarnina)
- 1 białko jajka
- skórka z otartej 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 4 liście czarnej porzeczki do dekoracji deseru
Opis przygotowania:
Owoce czarnej porzeczki oraz tarniny dokładnie umyć i osączyć z wody. Tarninę nakłuć wielokrotnie sparzoną wrzątkiem igłą i przełożyć do garnka. Wsypać do niej czarną porzeczkę, po czym zalać wodą, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny, wlać sok z cytryny i całość zagotować. Zagotowane składniki odcedzić (gotowanego wywaru nie wylewać) i przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ z owoców dodać do odcedzonego wywaru, pestki z tarniny usunąć. Dodać do tego białko jajka i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przestudzić i wstawić do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie gotowy sorbet wyciągnąć z zamrażarki i łyżką od lodów nałożyć na talerz. Wszystko udekorować liśćmi czarnej porzeczki.
Komentarze (0)