Okroshka - rosyjski chłodnik z mięsem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3362
Składniki:
- 800 ml wody
- 200 g wędzonej szynki
- 4 duże ziemniaki
- 4 ogórki gruntowe
- 2 jajka
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka zielonego koperku
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól
- pierz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Pokrojone ziemniaki zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, po czym wlać do tego 1 łyżką octu i ugotować do miękkości. Należy pilnować, aby ziemniaki się nie rozgotowały. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do miski.
Następnie ogórki gruntowe pokroić w krążki. Szynkę pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno razem ze szczypiorkiem. Koperek zielony również pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, przestudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków w mice. Dodać do tego pokrojoną szynkę, cebulę ze szczypiorkiem, koperek zielony i ogórki gruntowe.
W rondlu zmieszać 800 ml wody ze śmietaną, wlać do tego 1 łyżkę octu, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zalać tym wszystko w misce. Gotową zupę podawać na zimno.
Następnie ogórki gruntowe pokroić w krążki. Szynkę pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno razem ze szczypiorkiem. Koperek zielony również pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, przestudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków w mice. Dodać do tego pokrojoną szynkę, cebulę ze szczypiorkiem, koperek zielony i ogórki gruntowe.
W rondlu zmieszać 800 ml wody ze śmietaną, wlać do tego 1 łyżkę octu, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zalać tym wszystko w misce. Gotową zupę podawać na zimno.
Komentarze (0)