Tuńczyk grillowany z granatem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1740
Tuńczyk grillowany z granatem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów tuńczyka
  • 2 owoce granatu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 4 łyżki melasy syropu z granatu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Filety z tuńczyka, granaty oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Filety rybne podzielić na porcje i oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym cynamonem.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski, wlać do niego oliwę z oliwek i syrop z granatu. Całość dobrze wymieszać i namoczyć w tym filety rybne.

Namoczone wstawić z marynatą do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Rybę piec do miękkości, po czym gotową ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz, skropić pozostałą marynatą i posypać natką zielonej pietruszki. Wszystko udekorować oraz nasionami z przekrojonych granatów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów