Tuńczyk grillowany z granatem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1984
Składniki:
- 300 g filetów tuńczyka
- 2 owoce granatu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 4 łyżki melasy syropu z granatu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Filety z tuńczyka, granaty oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Filety rybne podzielić na porcje i oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym cynamonem.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski, wlać do niego oliwę z oliwek i syrop z granatu. Całość dobrze wymieszać i namoczyć w tym filety rybne.
Namoczone wstawić z marynatą do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Rybę piec do miękkości, po czym gotową ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz, skropić pozostałą marynatą i posypać natką zielonej pietruszki. Wszystko udekorować oraz nasionami z przekrojonych granatów.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski, wlać do niego oliwę z oliwek i syrop z granatu. Całość dobrze wymieszać i namoczyć w tym filety rybne.
Namoczone wstawić z marynatą do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Rybę piec do miękkości, po czym gotową ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz, skropić pozostałą marynatą i posypać natką zielonej pietruszki. Wszystko udekorować oraz nasionami z przekrojonych granatów.
Komentarze (0)