Tuńczyk z kapustą, marchewką i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2019
Składniki:
- 300 g wędzonego tuńczyka
- 2 marchewki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 jabłko (Lobo)
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce o grubych oczkach do miski, potem sparzyć ją wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej co wcześniej kapustę i razem połączyć ze sobą. Następnie jabłko obrać ze skóry, pobawić gniazda nasiennego, a miąższ również zetrzeć na tarce do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry, po czym wraz ze szczypiorkiem pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko oprószyć szczypta soli, pieprzu białego cukrem, skropić sokiem cytrynowym, a następnie dodać do tego rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego tuńczyka i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na talerz.
Komentarze (0)