Kiełbasa z kapustą i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1651
Składniki:
- 4 pęta białej kiełbasy
- 3 łyżki oleju
- 3 jabłka Lobo
- 2 łyżki masła
- 0,5 główki białej kapusty
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę oraz oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Kapustę zszatkować na tarce o grubych oczkach, następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami. Kiełbasę pokroić na kawałki, włożyć ją do mocno rozgrzanego oleju na patelni i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać masło na patelni i dodać do niego ugotowaną kapustę z pokrojonymi jabłkami. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać cynamon, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do kiełbasy na talerzu.
Komentarze (0)