Kiełbasa z kapustą i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1651
Kiełbasa z kapustą i jabłkiem
fot. Alex "Skud" Bayley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pęta białej kiełbasy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jabłka Lobo
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę oraz oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Kapustę zszatkować na tarce o grubych oczkach, następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami. Kiełbasę pokroić na kawałki, włożyć ją do mocno rozgrzanego oleju na patelni i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać masło na patelni i dodać do niego ugotowaną kapustę z pokrojonymi jabłkami. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać cynamon, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do kiełbasy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów