Kiełbasa pieczona z dynią, jabłkiem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2417
Składniki:
- 4 zielone jabłka
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście bazylii
- 1 dynia piżmowa
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 mała puszka zielonego groszku w zalewie
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa i owoce dokładnie umyć. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej, sparzyć wrzątkiem i przełożyć do rondla. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Dodać do tego 1/2 szklanki wrzątku, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i wymieszać. Dusić pod przykryciem do miękkości, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Następnie do czosnku dodać białą kiełbasę, oprószyć pieprzem, solą oraz rozmarynem, przykryć i dusić przez około 30 minut. Dynię piżmową pozbawić nasion. Miąższ pokroić na kawałki, dodać do kiełbasy, oprószyć szczyptą soli i dusić na małym ogniu do miękkości dyni. Gdyby podczas duszenia olej został wchłonięty przez składniki - należy całość podlać niewielką ilością letniej wody. Upieczoną dynię z kiełbasą wyłożyć na kapustę. Wszystko posypać osączonym z zalewy zielonym groszkiem i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)