Bulion z ryżem, marchewką i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 948
Bulion z ryżem, marchewką i jabłkiem
fot. anokarina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka (Reneta)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Następnie bulion przelać do rondla, dodać do niego marchew i gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Kiedy marchew zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i zalać tym ryż na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi jabłkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów