Bulion z ryżem, marchewką i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1134
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 jabłka (Reneta)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
Opis przygotowania:
Marchew oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Następnie bulion przelać do rondla, dodać do niego marchew i gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Kiedy marchew zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i zalać tym ryż na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi jabłkami.
Komentarze (0)