Panettone
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1774
Składniki:
- 30 g stopionego masła
- 20 g rodzynek
- 15 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 5 żółtek
- 5 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz skórkę kandyzowaną z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz tartej gałki muszkatołowej. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wsypać pozostały cukier, dodać żółtka jaj, po czym wlać do tego roztopione masło i wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodać startą skórkę z cytryny oraz pomarańczy i wsypać do tego rodzynki oraz kandyzowana skórkę cytrynową. Całość ponownie dokładnie wyrobić ręcznie, po czym zbić w kulę i zawinąć w papier do pieczenia, wysmarowany masłem. Ciasto z papierem włożyć do formy do pieczenia babek (zawinięty papier powinien lekko wystawać poza formę do pieczenia, wtedy upieczona babka będzie wyższa). Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)