Tuńczyk z guacamole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2093
Składniki:
- 400 g filetów ze świeżego tuńczyka
- Marynata:
- 0,5 szklanki jasnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki oleju sezamowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 mała czerwona papryczka chili
- Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Filety z tuńczyka umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i rozetrzeć go w misce z sosem sojowym i olejem sezamowym. Papryczkę chili posiekać drobno i dodać do roztartych składników. Następnie zalać tym pokrojoną wcześniej rybę i posypać ją sezamem. Wszystko odstawić na 1 godzinę i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę odcedzić z marynaty i przełożyć na talerz.
Przygotować guacamole: awokado umyć, osączyć z wody i usunąć pestkę. Miąższ wyskrobać ze skóry łyżeczką i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do awokado w misce. Oba składniki zalać sokiem z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonymi nasionami kolendry, rozgnieść na jednolitą masę, wymieszać i dodać do ryby na talerzu.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i rozetrzeć go w misce z sosem sojowym i olejem sezamowym. Papryczkę chili posiekać drobno i dodać do roztartych składników. Następnie zalać tym pokrojoną wcześniej rybę i posypać ją sezamem. Wszystko odstawić na 1 godzinę i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę odcedzić z marynaty i przełożyć na talerz.
Przygotować guacamole: awokado umyć, osączyć z wody i usunąć pestkę. Miąższ wyskrobać ze skóry łyżeczką i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do awokado w misce. Oba składniki zalać sokiem z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonymi nasionami kolendry, rozgnieść na jednolitą masę, wymieszać i dodać do ryby na talerzu.
Komentarze (0)