Tuńczyk z guacamole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2093
Tuńczyk z guacamole
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • Marynata:
  • 0,5 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • Guacamole:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Filety z tuńczyka umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i rozetrzeć go w misce z sosem sojowym i olejem sezamowym. Papryczkę chili posiekać drobno i dodać do roztartych składników. Następnie zalać tym pokrojoną wcześniej rybę i posypać ją sezamem. Wszystko odstawić na 1 godzinę i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę odcedzić z marynaty i przełożyć na talerz.

Przygotować guacamole: awokado umyć, osączyć z wody i usunąć pestkę. Miąższ wyskrobać ze skóry łyżeczką i przełożyć go do miski. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do awokado w misce. Oba składniki zalać sokiem z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonymi nasionami kolendry, rozgnieść na jednolitą masę, wymieszać i dodać do ryby na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów