Jajka z guacamole i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2483
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku w plastrach
- 6 jaj
- Guacamole:
- 3 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić je na połowy. Następnie wyciągnąć z nich żółtka i pokroić drobno do miski, białka jaj zaś pozostawić w całości.
Przygotować guacamole: bazylię i obrany ze skóry czosnek przełożyć do moździerza i dobrze utrzeć na jednolitą masę. Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ z awokado przełożyć do kolejnej miski i dobrze go rozgnieść widelcem. Dodać do niego rozgnieciony wcześniej czosnek z bazylią, wsypać tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Na koniec dodać pokrojone drobno żółtka jaj. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i napełnić tym białka jaj.
Boczek wędzony pokroić na male kawałki, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.
Przygotować guacamole: bazylię i obrany ze skóry czosnek przełożyć do moździerza i dobrze utrzeć na jednolitą masę. Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ z awokado przełożyć do kolejnej miski i dobrze go rozgnieść widelcem. Dodać do niego rozgnieciony wcześniej czosnek z bazylią, wsypać tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Na koniec dodać pokrojone drobno żółtka jaj. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i napełnić tym białka jaj.
Boczek wędzony pokroić na male kawałki, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)