Guacamole z kurczakiem i naleśnikami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2886
Składniki:
- 5 g białego sera twarogowego
- 5 łyżek oleju
- 3 pomidory
- 2 piersi z kurczaka
- 1 główka czerwonej sałaty
- sól
- pieprz
- Na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- Na guacamole:
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz i dodać do niej pokrojone w plastry pomidory. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę zmieszać z mlekiem i szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, po czym wyłożyć na nie usmażone wcześniej mięso i całość zawinąć w rulony. Gotowe dodać do składników na talerzu.
Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem. Dodać do niego przepuszczony przez praskę czosnek, wlać sok z limonki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Wszystko posypać pokruszonym drobno serem twarogowym.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę zmieszać z mlekiem i szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, po czym wyłożyć na nie usmażone wcześniej mięso i całość zawinąć w rulony. Gotowe dodać do składników na talerzu.
Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem. Dodać do niego przepuszczony przez praskę czosnek, wlać sok z limonki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Wszystko posypać pokruszonym drobno serem twarogowym.
Komentarze (0)