Guacamole z kurczakiem i naleśnikami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2655
Guacamole z kurczakiem i naleśnikami
fot. miheco / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g białego sera twarogowego
  • 5 łyżek oleju
  • 3 pomidory
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Na guacamole:
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz i dodać do niej pokrojone w plastry pomidory. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę zmieszać z mlekiem i szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, po czym wyłożyć na nie usmażone wcześniej mięso i całość zawinąć w rulony. Gotowe dodać do składników na talerzu.

Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem. Dodać do niego przepuszczony przez praskę czosnek, wlać sok z limonki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dodać do całości.

Wszystko posypać pokruszonym drobno serem twarogowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów