Tosty z jajkiem, awokado i guacamole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1822
Tosty z jajkiem, awokado i guacamole
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 kromek tostowych
  • 4 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki łuskanych nasion dyni
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka kiełków słonecznika
  • 1 łyżka nasion chia
  • sól

Opis przygotowania:

Awokado, kiełki słonecznika oraz rzodkiewkę umyć i odsączyć z wody. Kromki chleba tostowego przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Rzodkiewkę pokroić w cienkie krążki. Awokado obrać ze skóry i usunąć pestki. Dwa awokado pokroić w cienkie plastry, a pozostałe dwa pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Do miski z pokrojonym na kawałki awokado wsypać tarty parmezan oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli i sokiem z limonki, dobrze wymieszać i przełożyć je na zrumienione kromki chleba tostowego. Na to nałożyć pokrojone plastry z awokado i rzodkiewkę. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości. Wszystko posypać nasionami chia, łuskanymi nasionami dyni oraz kiełkami słonecznika.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów