Tosty z jajkiem, awokado i guacamole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1822
Składniki:
- 6 kromek tostowych
- 4 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- 3 rzodkiewki
- 2 łyżki łuskanych nasion dyni
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka kiełków słonecznika
- 1 łyżka nasion chia
- sól
Opis przygotowania:
Awokado, kiełki słonecznika oraz rzodkiewkę umyć i odsączyć z wody. Kromki chleba tostowego przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Rzodkiewkę pokroić w cienkie krążki. Awokado obrać ze skóry i usunąć pestki. Dwa awokado pokroić w cienkie plastry, a pozostałe dwa pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Do miski z pokrojonym na kawałki awokado wsypać tarty parmezan oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli i sokiem z limonki, dobrze wymieszać i przełożyć je na zrumienione kromki chleba tostowego. Na to nałożyć pokrojone plastry z awokado i rzodkiewkę. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do całości. Wszystko posypać nasionami chia, łuskanymi nasionami dyni oraz kiełkami słonecznika.
Komentarze (0)