Frytki z sałatą i guacamole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1716
Składniki:
- 150 ml śmietany 18%
- 4 duże ziemniaki
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Na guacamole:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego klinku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Sałatę pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Oba te składniki dodać do frytek na talerzu. Wszystko polać śmietaną.
Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i rozgnieść je widelcem w misce. Czosnek z czerwoną cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do rozgniecionego awokado. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Następnie wsypać do tego mielony kminek, wlać oliwę z oliwek, sok z limonki, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do małej miseczki.
Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i rozgnieść je widelcem w misce. Czosnek z czerwoną cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do rozgniecionego awokado. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Następnie wsypać do tego mielony kminek, wlać oliwę z oliwek, sok z limonki, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do małej miseczki.
Komentarze (0)