Guacamole z ciastem francuskim i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3380
Składniki:
- 420 g mrożonego ciasta francuskiego
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pikantnego sosu tabasco
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i wyciąć w nim kubkiem krążki. Kilka krążków pozostawić w całości, a w pozostałych wyciąć kieliszkiem otwory. Wykrojone krążki ciasta posmarować letnia wodą. Potem nałożyć na siebie po trzy sztuki, z tym, że krążek bez otworu na samym dnie, a z otworami - na nim. Ułożone przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Awokado, pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę, po czym połączyć z awokado. Pokrojone składniki dodać do blendera, wlać do tego sok z limonki, dodać tłuczone pistacje, szczyptę soli, sok tabasco, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość razem zmiksować na jednolita masę. Zmiksowane składniki przełożyć do środka upieczonego ciasta francuskiego. Gotowe podawać z pokrojonymi na połowy pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (0)