Tuńczyk w marynowanych warzywach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1576
Składniki:
- 250 g wędzonego tuńczyka
- 2 liście bananowca
- Na marynatę:
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz liście bananowca umyć i osączyć z wody. Liście bananowca przełożyć do miski. Tuńczyka wędzonego pokroić w kostkę i wyłożyć na liści bananowca.
Przygotować marynatę: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do drugiej miski. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do pokrojonej cebuli. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, mirin i sok z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i dodać do pokrojonej wcześniej ryby.
Przygotować marynatę: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do drugiej miski. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do pokrojonej cebuli. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, mirin i sok z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i dodać do pokrojonej wcześniej ryby.
Komentarze (0)