Tuńczyk w marynowanych warzywach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1576
Tuńczyk w marynowanych warzywach
fot. Party0 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego tuńczyka
  • 2 liście bananowca
  • Na marynatę:
  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz liście bananowca umyć i osączyć z wody. Liście bananowca przełożyć do miski. Tuńczyka wędzonego pokroić w kostkę i wyłożyć na liści bananowca.

Przygotować marynatę: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do drugiej miski. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do pokrojonej cebuli. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, mirin i sok z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i dodać do pokrojonej wcześniej ryby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów