Indyk w warzywach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1523
Indyk w warzywach
fot. Gordon N Hamilton / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg batatów
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 szklanka świeżego, łuskanego, zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 0,5 kg marchwi
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bataty oraz marchew dokładnie umyć, razem przełożyć do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem na jednolitą i przełożyć je na talerz. Następnie papryczkę chili umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej papryczki dodać piersi z indyka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać zielonym łuskanym groszkiem oraz posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów