Indyk w warzywach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1523
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 kg batatów
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szklanka świeżego, łuskanego, zielonego groszku
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 0,5 kg marchwi
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bataty oraz marchew dokładnie umyć, razem przełożyć do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem na jednolitą i przełożyć je na talerz. Następnie papryczkę chili umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej papryczki dodać piersi z indyka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać zielonym łuskanym groszkiem oraz posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)