Dorsz w warzywach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1642
Składniki:
- 200 g filetów z dorsza
- 3 ogórki korniszony
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 łyżka bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ogórki korniszony pokroić w krążki. Filety z dorsza pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli, pieprzu i przyprawy do ryb. Na kolejny talerz przesypać mąkę, po czym panierować pokrojoną rybę najpierw w jajkach, potem w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażona rybę osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie wyłożyć na nią pokrojone korniszony. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona paprykę, osączone z zalewy oliwki oraz pokrojona drobno natkę zielonej pietruszki. Całość posypać bułką tartą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)