Tarta makaronowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4089
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 150 ml śmietany 18 %
- 150 g makaronu spaghetti
- 150 g pomidorków cherry
- 150 g zielonego groszku w zalewie
- 100 g tartego żółtego sera
- 20 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plastry. Groszek osączyć z zalewy. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do rondla, wlać do nich śmietanę, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i do roztrzepać trzepaczką. Następnie dodać do tego zielony groszek i tarty ser żółty. Boczek pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dokładnie rozmieszać drewnianą łyżką. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Na ciasto nałożyć ugotowany makaron spaghetti. Ciasto z makaronem zalać wymieszanymi składnikami, a na wierzch położyć pokrojone plastry pomidorów. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)