Tarta makaronowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3775
Tarta makaronowa
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 150 g pomidorków cherry
  • 150 g zielonego groszku w zalewie
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć i pokroić w cienkie plastry. Groszek osączyć z zalewy. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do rondla, wlać do nich śmietanę, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i do roztrzepać trzepaczką. Następnie dodać do tego zielony groszek i tarty ser żółty. Boczek pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dokładnie rozmieszać drewnianą łyżką. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Na ciasto nałożyć ugotowany makaron spaghetti. Ciasto z makaronem zalać wymieszanymi składnikami, a na wierzch położyć pokrojone plastry pomidorów. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów