Kiełbasa pieczona w warzywach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2084
Składniki:
- 2 kiełbasy śląskie
- 2 kiełbasy białe
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kg pietruszki (korzeń)
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, przełożyć do brytfanki i dodać do niej pokrojoną wcześniej pietruszkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w brytfance. Całość oprószyć suszonym rozmarynem, tymiankiem i dodać do tego kiełbasę białą oraz śląską. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, zalać bulionem warzywnym i piec do chwili, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)