Risotto z kaczką i parmezanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6195
Składniki:
- 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- natka selera do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać opłukany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wlać do tego 2,5 szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić do miękkości ryżu. Uduszone składniki przełożyć na talerz. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać pozostały bulion warzywny i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je, pokroić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować natką selera.
Komentarze (0)