Risotto z kaczką i parmezanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6195
Risotto z kaczką i parmezanem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać opłukany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wlać do tego 2,5 szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić do miękkości ryżu. Uduszone składniki przełożyć na talerz. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać pozostały bulion warzywny i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je, pokroić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów