Tuńczyk smażony w nori z shitake i sosem cygańskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2560
Składniki:
- 400 g filetów z tuńczyka
- 4 grzyby shitake
- 4 płaty suszonego nori
- 2 łyżki sosy cygańskiego
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 marchew
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety z tuńczyka, grzyby oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Shitake oczyścić i pozbawić trzonków. Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Filety z tuńczyka pokroić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zawinąć je w płaty nori. Następnie mleko przelać do miski, roztrzepać je z mąką, zanurzyć w tym zawinięte porcje tuńczyka z nori i przełożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej marchew. Smażyć przez 1 minutę i dodać do niej grzyby shitake. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Dodać do tego sos cygański i wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)