Schab smażony z sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1958
Składniki:
- 400 g schabu bez kości
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 marchew
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie piórka. Jajka wbić na talerz, dobrze roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonym pieprzem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Następnie pokrojone mięso panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w mące i smażyć na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu mięso ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojoną wcześniej marchewką oraz cebulą, a na koniec udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojona cytryną.
Komentarze (0)