Schab smażony z sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1958
Schab smażony z sosem sojowym
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 marchew
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie piórka. Jajka wbić na talerz, dobrze roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonym pieprzem. Na drugi talerz przesypać mąkę. Następnie pokrojone mięso panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w mące i smażyć na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu mięso ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojoną wcześniej marchewką oraz cebulą, a na koniec udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojona cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów