Imbir z octem i sosem czekoladowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1850
Składniki:
- 200 g świeżego imbiru
- 1 szklanka czarnego octu balsamicznego
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- sól
- Na sos czekoladowy:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Imbir oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, przełożyć do rondla, zalać go octem czarnym, wsypać cukier brązowy oraz szczyptę soli i gotować przez 7 minut. Po zagotowaniu odcedzić.
Przygotować sos czekoladowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili, po czym składniki oprószyć mielonym kuminem rzymskim oraz cynamonem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę i całość rozpuścić na płynną masę.
Rozpuszczoną masę przelać do miski i dodać do tego ugotowany wcześniej imbir.
Przygotować sos czekoladowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili, po czym składniki oprószyć mielonym kuminem rzymskim oraz cynamonem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę i całość rozpuścić na płynną masę.
Rozpuszczoną masę przelać do miski i dodać do tego ugotowany wcześniej imbir.
Komentarze (0)