Imbir z octem i sosem czekoladowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1850
Imbir z octem i sosem czekoladowym
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka czarnego octu balsamicznego
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • sól
  • Na sos czekoladowy:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Imbir oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, przełożyć do rondla, zalać go octem czarnym, wsypać cukier brązowy oraz szczyptę soli i gotować przez 7 minut. Po zagotowaniu odcedzić.

Przygotować sos czekoladowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno papryczkę chili, po czym składniki oprószyć mielonym kuminem rzymskim oraz cynamonem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę i całość rozpuścić na płynną masę.

Rozpuszczoną masę przelać do miski i dodać do tego ugotowany wcześniej imbir.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów