Kalafior smażony w panierce z sosem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2175
Składniki:
- 2 kalafiory
- natka zielonej pietruszki
- Panierka:
- 2 łyżki sezamu
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki czystej wódki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kalafiory umyć, odsączyć z wody i pokroić je w różyczki.
Przygotować panierkę: do miski wsypać mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sezam. Wlać do tego wodę oraz wódkę, wymieszać, namoczyć w tym różyczki z kalafiora i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: do miski wlać sos sojowy oraz mirin, dodać do tego świeżo starty imbir oraz obrany ze skory i posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego cukier brązowy, mieloną czerwoną paprykę chili i wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wsypać do tego skrobię kukurydzianą i mieszać do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć to z patelni i wymieszać w tym usmażonego wcześniej kalafiora.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować panierkę: do miski wsypać mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sezam. Wlać do tego wodę oraz wódkę, wymieszać, namoczyć w tym różyczki z kalafiora i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: do miski wlać sos sojowy oraz mirin, dodać do tego świeżo starty imbir oraz obrany ze skory i posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego cukier brązowy, mieloną czerwoną paprykę chili i wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wsypać do tego skrobię kukurydzianą i mieszać do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć to z patelni i wymieszać w tym usmażonego wcześniej kalafiora.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)