Kalafior smażony w panierce z sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 94
Kalafior smażony w panierce z sosem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kalafiory
  • natka zielonej pietruszki
  • Panierka:
  • 2 łyżki sezamu
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki czystej wódki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kalafiory umyć, odsączyć z wody i pokroić je w różyczki.

Przygotować panierkę: do miski wsypać mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sezam. Wlać do tego wodę oraz wódkę, wymieszać, namoczyć w tym różyczki z kalafiora i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: do miski wlać sos sojowy oraz mirin, dodać do tego świeżo starty imbir oraz obrany ze skory i posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego cukier brązowy, mieloną czerwoną paprykę chili i wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wsypać do tego skrobię kukurydzianą i mieszać do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć to z patelni i wymieszać w tym usmażonego wcześniej kalafiora.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów