Tuńczyk grillowany z sałatą i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2270
Tuńczyk grillowany z sałatą i jajkami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 filety z tuńczyka
  • 4 sucharki
  • 3 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 główka sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • pęczek rukoli
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić bardzo drobno, po czym zmieszać ją z 4 łyżkami oliwy, pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb. Następnie dodać do tego pokrojonego w plastry tuńczyka i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie rybę przełożyć na aluminiową tackę i piec na grillu po 4 minuty z każdej strony. Sałatę oraz rukolę pokroić na drobne kawałki i zmieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory oraz obraną i pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać grillowanego tuńczyka. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do pozostałych składników. Sucharki połamać na drobne kawałki i dodać do potrawy. Całość dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów