Tuńczyk grillowany z sałatą i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2270
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 filety z tuńczyka
- 4 sucharki
- 3 jajka
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 główka sałaty
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- pęczek rukoli
- pęczek zielonej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić bardzo drobno, po czym zmieszać ją z 4 łyżkami oliwy, pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb. Następnie dodać do tego pokrojonego w plastry tuńczyka i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie rybę przełożyć na aluminiową tackę i piec na grillu po 4 minuty z każdej strony. Sałatę oraz rukolę pokroić na drobne kawałki i zmieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory oraz obraną i pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać grillowanego tuńczyka. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do pozostałych składników. Sucharki połamać na drobne kawałki i dodać do potrawy. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)