Bear claw
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2401
Składniki:
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 białko jajka
- Na ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 120 g masła
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g ciemnych winogron bez pestek
- 20 g drożdży
- 3 łyżki letniej wody
- 2 jajka
- 1,5 szklanki śmietany 32%
- 0,5 szklanki cukru
- Lukier:
- 100 g cukru puder
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru, rozetrzeć i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Następnie do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, dodać masło, wbić jajka, wlać roztarte drożdże oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Winogron umyć, osaczyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Do wyrobionego ciasta dodać sparzone wcześniej rodzynki, pokrojony winogron i płatki migdałowe. Całość zagnieść, po czym uformować ze składników owalne kształty z "pazurami" na ich końcu. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jajka, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy i dobrze rozmieszać łyżeczką i rozsmarować pędzelkiem na upieczonym wcześniej cieście.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy i dobrze rozmieszać łyżeczką i rozsmarować pędzelkiem na upieczonym wcześniej cieście.
Komentarze (2)
co to jest winogron?
Spieszę z wyjaśnieniem:
1. https://sjp.pl/winogron
2. https://sjp.pwn.pl/szukaj/winogron.html