Kotlet z żurawiną, jajkami i sałatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1733
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu cytrynowego
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę strzępiastą umyć, osączyć z wody, przełożyć na talerz i nałożyć na nią tarty chrzan cytrynowy. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Posiekaną przełożyć do miski. Mięso mielone dodać do posiekanej żurawiny w misce. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa z żurawiną. Składniki w misce doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mieloną kolendrą i wbić do nich 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać i uformować z tego kotlety. Kotlety przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu, na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do salaty z chrzanem na talerzu. Następnie pozostałe jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do potrawy.
Komentarze (0)