Kotlet z żurawiną, jajkami i sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1521
Kotlet z żurawiną, jajkami i sałatą
fot. bryan... / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu cytrynowego
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę strzępiastą umyć, osączyć z wody, przełożyć na talerz i nałożyć na nią tarty chrzan cytrynowy. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Posiekaną przełożyć do miski. Mięso mielone dodać do posiekanej żurawiny w misce. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa z żurawiną. Składniki w misce doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mieloną kolendrą i wbić do nich 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać i uformować z tego kotlety. Kotlety przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu, na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do salaty z chrzanem na talerzu. Następnie pozostałe jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów