Tuńczyk grillowany z dynią i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2106
Składniki:
- 300 g filetów z tuńczyka
- 200 g miąższu z dyni
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Następnie miąższ dyni pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony miąższ z dyni, oprószyć pieprzem, solą, brązowym cukrem i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone pomidory, wlać przecier pomidorowy i całość dusić do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z tuńczyka namoczyć oliwą z oliwek, po czym oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec z obu stron do miękkości. Gotową rybę dodać do składników i posypać pokrojona bazylią.
Komentarze (0)