Tuńczyk grillowany z dynią i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Tuńczyk grillowany z dynią i pomidorami
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z tuńczyka
  • 200 g miąższu z dyni
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Następnie miąższ dyni pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony miąższ z dyni, oprószyć pieprzem, solą, brązowym cukrem i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone pomidory, wlać przecier pomidorowy i całość dusić do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z tuńczyka namoczyć oliwą z oliwek, po czym oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec z obu stron do miękkości. Gotową rybę dodać do składników i posypać pokrojona bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów