Sałata z jajkami, miodem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1977
Sałata z jajkami, miodem i boczkiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka salaty
  • 1 pęczek rukoli
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę i rukolę dokładnie umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i oprószyć szczyptą pieprzu i soli. Miód wymieszać z oliwą z oliwek, dodać do tego mieloną gorczycę i wstawić do lodówki na 10 minut. Jajka ugotować na półmiękko, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i włożyć na sałatę. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przysmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i wyłożyć na sałatę. Miód wyciągnąć z lodówki i polać nim całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów