Truskawkowy szampan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2791
Składniki:
- 100 g świeżych truskawek
- 50 ml białego wina musującego Sowietskoje Igristoje
- 6 kostek lodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, jedną pozostawić do dekoracji, a resztę zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wlać aromat waniliowy oraz wino musujące i dokładnie wymieszać. Brzegi kieliszka od szampana namoczyć w soku z limonki, a potem obtoczyć cukrem pudrem. Do przygotowanego kieliszka wlać wymieszane składniki, włożyć kostki lodu i udekorować pozostawiona truskawką.
Komentarze (0)