Szampańska galaretka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1249
Szampańska galaretka
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g galaretki pomarańczowej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki dobrze schłodzonego szampana
  • 0,5 szklanki soku z mandarynek

Opis przygotowania:

Do rondla wlać 1,5 szklanki wody, sok z mandarynek i razem zagotować na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wsypać do tego galaretkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać, aby galaretka się rozpuściła. Następnie schłodzony szampan wymieszać w kubku z zimną wodą i przelać do składników z galaretką. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, przelać do odpowiednich plastikowych pojemniczków i przestudzić. Po przestudzeniu wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż galaretka się zsiądzie. Wtedy wyciągnąć z lodówki, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem oraz tartą skórką pomarańczową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów