Popiah (sajgonki)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2876
Składniki:
- 6 krewetek mrożonych
- 5 g kiełków fasoli mung
- 4 papiery ryżowe
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki pasty chili
- 2 piersi z kurczaka
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 biała rzodkiew
- 1 zielony ogórek
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papier ryżowy dokładnie namoczyć ciepłą wodą z obu stron namoczyć. Następnie wysmarować go sosem sojowym oraz pastą chili i odstawić. Rzepę oraz marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w słomkę. Kiełki fasoli mung sparzyć 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie rozmrozić krewetki, oczyścić z części niejadalnych i posiekać drobno. Piersi z kurczaka również posiekać drobno i połączyć z krewetkami. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek oraz dymkę i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać posiekane mięso, krewetki i zrumienić na średnim ogniu. Potem dodać do tego startą rzepę, marchew, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, sparzone kiełki fasoli mung i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na wysmarowany sosem sojowym oraz pastą chili papier ryżowy, po czym wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)