Popiah (sajgonki)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2876
Popiah (sajgonki)
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 krewetek mrożonych
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 4 papiery ryżowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papier ryżowy dokładnie namoczyć ciepłą wodą z obu stron namoczyć. Następnie wysmarować go sosem sojowym oraz pastą chili i odstawić. Rzepę oraz marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w słomkę. Kiełki fasoli mung sparzyć 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie rozmrozić krewetki, oczyścić z części niejadalnych i posiekać drobno. Piersi z kurczaka również posiekać drobno i połączyć z krewetkami. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek oraz dymkę i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać posiekane mięso, krewetki i zrumienić na średnim ogniu. Potem dodać do tego startą rzepę, marchew, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, sparzone kiełki fasoli mung i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na wysmarowany sosem sojowym oraz pastą chili papier ryżowy, po czym wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów