Sernik truskawkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1269
Sernik truskawkowy
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 600 ml wody
  • 450 g twarogu sernikowego
  • 200 g świeżych truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 galaretki truskawkowe po 170 g
  • Spód:
  • 350 g herbatników czekoladowych
  • 150 g masła
  • Wierzch:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka twarogu sernikowego
  • 0,5 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
  • świeże truskawki do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować spód: herbatniki kakaowe przełożyć do miksera, dodać do nich masło i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę tę przełożyć do formy tortowej.

Przygotować masę serową: zagotować 600 ml wody w rondlu, po czym ściągnąć ją z ognia, rozpuścić w niej galaretkę truskawkową i przestudzić. Następnie do kolejnego rondla dodać umyte truskawki, wsypać cukier i dodać twaróg sernikowy. Składniki z truskawkami dobrze zmiksować mikserem, po czym przelać do tego rozpuszczoną wcześniej galaretkę truskawkową. Całość ponownie zmiksować mikserem, aby powstała jednolita masa i wyłożyć ją na przygotowany wcześniej spód w formie tortowej.

Formę z zawartością wstawić do lodówki i trzymać przez 3-4 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przygotować wierzch: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany wsypać tartą skórkę cytrynową, dodać twaróg sernikowy i całość ponownie zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu wysmarować masę serową, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować boki ciasta. Gotowy sernik udekorować świeżymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów