Sernik truskawkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1269
Składniki:
- Masa serowa:
- 600 ml wody
- 450 g twarogu sernikowego
- 200 g świeżych truskawek
- 100 g cukru
- 2 galaretki truskawkowe po 170 g
- Spód:
- 350 g herbatników czekoladowych
- 150 g masła
- Wierzch:
- 350 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka twarogu sernikowego
- 0,5 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
- świeże truskawki do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować spód: herbatniki kakaowe przełożyć do miksera, dodać do nich masło i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę tę przełożyć do formy tortowej.
Przygotować masę serową: zagotować 600 ml wody w rondlu, po czym ściągnąć ją z ognia, rozpuścić w niej galaretkę truskawkową i przestudzić. Następnie do kolejnego rondla dodać umyte truskawki, wsypać cukier i dodać twaróg sernikowy. Składniki z truskawkami dobrze zmiksować mikserem, po czym przelać do tego rozpuszczoną wcześniej galaretkę truskawkową. Całość ponownie zmiksować mikserem, aby powstała jednolita masa i wyłożyć ją na przygotowany wcześniej spód w formie tortowej.
Formę z zawartością wstawić do lodówki i trzymać przez 3-4 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przygotować wierzch: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany wsypać tartą skórkę cytrynową, dodać twaróg sernikowy i całość ponownie zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu wysmarować masę serową, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować boki ciasta. Gotowy sernik udekorować świeżymi truskawkami.
Przygotować masę serową: zagotować 600 ml wody w rondlu, po czym ściągnąć ją z ognia, rozpuścić w niej galaretkę truskawkową i przestudzić. Następnie do kolejnego rondla dodać umyte truskawki, wsypać cukier i dodać twaróg sernikowy. Składniki z truskawkami dobrze zmiksować mikserem, po czym przelać do tego rozpuszczoną wcześniej galaretkę truskawkową. Całość ponownie zmiksować mikserem, aby powstała jednolita masa i wyłożyć ją na przygotowany wcześniej spód w formie tortowej.
Formę z zawartością wstawić do lodówki i trzymać przez 3-4 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przygotować wierzch: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany wsypać tartą skórkę cytrynową, dodać twaróg sernikowy i całość ponownie zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu wysmarować masę serową, a resztę przełożyć do szprycy i udekorować boki ciasta. Gotowy sernik udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarze (0)