Stek wołowy z pomarańczą, serem i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2402
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 15 g sera edamskiego w plastrach
- 4 pieczarki
- 3 łyżki oleju
- 1 zielony ogórek
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, pomarańcze, pieczarki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Zrumienioną podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser żółty oraz obranego ze skóry i pokrojonego w słomkę zielonego ogórka. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników. Pieczarki pozbawić błony i trzonków, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Pieczarki smażyć pod przykryciem na małym ogniu, do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)