Stek wołowy z pomarańczą, serem i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2165
Stek wołowy z pomarańczą, serem i pieczarkami
fot. djjewelz / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 15 g sera edamskiego w plastrach
  • 4 pieczarki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, pomarańcze, pieczarki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Zrumienioną podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser żółty oraz obranego ze skóry i pokrojonego w słomkę zielonego ogórka. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników. Pieczarki pozbawić błony i trzonków, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Pieczarki smażyć pod przykryciem na małym ogniu, do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów