Szampan własnej roboty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4406
Składniki:
- butelka po szampanie
- 210 ml koniaku
- 210 ml wody
- 15 g cukru
- 3 g kwasku cytrynowego
- 2 g sody oczyszczonej (bezwonnej)
- szklanka wina białego
Opis przygotowania:
Do butelki po szampanie wlać koniak wraz z wodą i cukrem (wcześniej dobrze rozmieszać do rozpuszczenia cukru), następnie dolać szklankę wina białego i pozostawić wolną przestrzeń na około 10 cm od szyjki butelki, dodać kwasku cytrynowego oraz sody. Butelkę dobrze zakorkować, obwinąć drutem, pozostawić na dwa tygodnie. Gotowy szampan podawać dobrze schłodzony.
Komentarze (3)
trzeba spróbować ;)
ale bedziw walic w leb
Tam jest błąd powinna być butelka nie od szampana tylko od Herkulesa :)