Truskawki zapiekane z ciastem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1803
Składniki:
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kg truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Truskawki dokładnie umyć, osaczyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć do małych, wyparzonych wrzątkiem słoiczków. Następnie truskawki w słoikach posypać brązowym cukrem oraz szczyptą mielonego imbiru. Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać do miski. Dodać do tego masło, proszek do pieczenia, wbić jajko, wlać cieple mleko i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na posypane cukrem z imbirem owoce. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w słoiczkach, w których się zapiekały.
Komentarze (0)