Śliwki zapiekane z ciastem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1069
Składniki:
- 8 śliwek (czerwone renklody)
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mleka 2%
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osączyć z wody, przepołowić i usunąć pestki. Następnie połowę śliwek posiekać drobno do miski. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w kolejnej misce. Do mąki z cukrem wbić jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać posiekane wcześniej śliwki. Całość dobrze wymieszać i napełnić tym śliwki bez pestek. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)