Śliwki zapiekane z ciastem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1069

Składniki:

  • 8 śliwek (czerwone renklody)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka 2%

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, osączyć z wody, przepołowić i usunąć pestki. Następnie połowę śliwek posiekać drobno do miski. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w kolejnej misce. Do mąki z cukrem wbić jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać posiekane wcześniej śliwki. Całość dobrze wymieszać i napełnić tym śliwki bez pestek. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów