Omlet z boczkiem i liśćmi chryzantem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2213
Omlet z boczkiem i liśćmi chryzantem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml słodkiego sosu chili Tao Tao
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 5 g świeżych liści chryzantemy jadalnej
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Liście chryzantem umyć, sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w kostkę boczek i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone na kawałki oraz sparzone liście jadalnych chryzantem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka, roztrzepać widelcem z winem ryżowym oraz szczyptą soli, po czym zalać nimi smażone składniki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na złoty kolor. Usmażony omlet przełożyć na talerz i polać słodkim sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów