Pączki z boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7715
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- natka zielonego jarmużu do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić drobno. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać ze sobą, po czym wsypać do tego proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Następnie wbić do tego jajka, wlać maślankę, dodać pokrojoną cebulę i wyrobić z całości ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kulki i połączyć je z pokrojonym boczkiem. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Całość udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)