Pączki z boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7715
Pączki z boczkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • natka zielonego jarmużu do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić drobno. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać ze sobą, po czym wsypać do tego proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Następnie wbić do tego jajka, wlać maślankę, dodać pokrojoną cebulę i wyrobić z całości ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kulki i połączyć je z pokrojonym boczkiem. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Całość udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów