Placki morelowe z czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1332
Placki morelowe z czekoladą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml polewy czekoladowej
  • 200 mlecznej czekolady
  • 100 g suszonych moreli
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, roztopione masło, zmiksować mikserem, po czym dodać do wymieszanych składników z mąką. Wrzucić do tego pokrojone wcześniej suszone morele. Całość ponownie zmiksować mikserem, po czym przełożyć łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, polać polewą czekoladową i posypać połamanymi kawałkami mlecznej czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów