Placki morelowe z czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1332
Składniki:
- 200 ml polewy czekoladowej
- 200 mlecznej czekolady
- 100 g suszonych moreli
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, roztopione masło, zmiksować mikserem, po czym dodać do wymieszanych składników z mąką. Wrzucić do tego pokrojone wcześniej suszone morele. Całość ponownie zmiksować mikserem, po czym przełożyć łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, polać polewą czekoladową i posypać połamanymi kawałkami mlecznej czekolady.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, roztopione masło, zmiksować mikserem, po czym dodać do wymieszanych składników z mąką. Wrzucić do tego pokrojone wcześniej suszone morele. Całość ponownie zmiksować mikserem, po czym przełożyć łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, polać polewą czekoladową i posypać połamanymi kawałkami mlecznej czekolady.
Komentarze (0)