Truskawki nadziewane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1817
Składniki:
- 2 kg truskawek
- Nadzienie:
- 1 szklanka sera mascarpone
- 1 szklanka sera ricotta
- 1 łyżeczka tartej skorki pomarańczowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Posypka;
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 1 łyżka kolorowych pałeczek cukrowych
- 1 łyżka groszków czekoladowych
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i odciąć nożem miejsca od szypułek.
Przygotować wypełnienie: ser ricotta i mascarpone przełożyć razem do jednej miski i zasypać składniki cukrem. Dodać do tego tartą skórkę pomarańczową. Całość skropić ekstraktem waniliowym, dokładnie zmiksować mikserem, przełożyć do szprycy i wycisnąć je na przekrojone wcześniej truskawki.
Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami, cynamonem, pałeczkami cukrowymi oraz udekorować groszkami czekoladowymi.
Przygotować wypełnienie: ser ricotta i mascarpone przełożyć razem do jednej miski i zasypać składniki cukrem. Dodać do tego tartą skórkę pomarańczową. Całość skropić ekstraktem waniliowym, dokładnie zmiksować mikserem, przełożyć do szprycy i wycisnąć je na przekrojone wcześniej truskawki.
Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami, cynamonem, pałeczkami cukrowymi oraz udekorować groszkami czekoladowymi.
Komentarze (0)