Truskawki nadziewane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1817
Truskawki nadziewane
fot. CinnamonKitchn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka sera mascarpone
  • 1 szklanka sera ricotta
  • 1 łyżeczka tartej skorki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Posypka;
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 1 łyżka kolorowych pałeczek cukrowych
  • 1 łyżka groszków czekoladowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i odciąć nożem miejsca od szypułek.

Przygotować wypełnienie: ser ricotta i mascarpone przełożyć razem do jednej miski i zasypać składniki cukrem. Dodać do tego tartą skórkę pomarańczową. Całość skropić ekstraktem waniliowym, dokładnie zmiksować mikserem, przełożyć do szprycy i wycisnąć je na przekrojone wcześniej truskawki.

Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami, cynamonem, pałeczkami cukrowymi oraz udekorować groszkami czekoladowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów