Ciastka-truskawki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1304
Ciastka-truskawki
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 gotowy lukier czerwony Dr Oetkera
  • 1 gotowy lukier zielony Dr Oetkera

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej cukier, śmietanę, pokrojone drobno masło, wbić jajko, wlać aromat waniliowy i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie foremką wyciąć kształty, przypominające truskawki. Wycięte kształty przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Lukier czerwony i zielony rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu (każdy w osobnej miseczce). Potem wysmarować ciastka: najpierw czerwonym lukrem, a kiedy zastygnie - lukrem zielonym i pozostawić do zastygnięcia. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, rozpuścić na małym ogniu w rondlu i maczając w niej drewnianą pałeczkę, nanosić na czerwony lukier. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady.

0 komenatrzy

Podobne przepisy