Trufle domowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1754
Trufle domowe
fot. lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 250 tłuczonych pistacji
  • 100 g herbatników
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do rozpuszczonej masy czekoladowej. Następnie dodać do tego masło, śmietanę i całość dokładnie wymieszać, po czym wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki. Po zakrzepnięciu składników wyciągnąć z lodówki, wsypać do nich tłuczone pistacje, razem wymieszać i uformować z tego ręcznie różne kształty, po czym obtoczyć je kakao oraz wiórkami kokosowymi i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów