Trufle domowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1754
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 250 tłuczonych pistacji
- 100 g herbatników
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do rozpuszczonej masy czekoladowej. Następnie dodać do tego masło, śmietanę i całość dokładnie wymieszać, po czym wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki. Po zakrzepnięciu składników wyciągnąć z lodówki, wsypać do nich tłuczone pistacje, razem wymieszać i uformować z tego ręcznie różne kształty, po czym obtoczyć je kakao oraz wiórkami kokosowymi i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)