Trufle z czekolady
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2517
Składniki:
- 25 g masła
- 1 żółtko
- 25 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 150 g tartej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Opis przygotowania:
Masło ucierać z cukrem do momentu, aż powstanie puszysta piana. Dodać żółtka nie przerywając ucierania. Następnie na małym ogniu zagotować śmietankę. Dodać cukier waniliowy i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Wlać gorącą śmietankę do masła utartego z cukrem i żółtkiem, a następnie wsypać tartą czekoladę. Dokładnie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki. Za pomocą łyżki uformować kulki takiej samej wielkości. Obtoczyć je w kakao i wstawić do lodówki. Po wyjęciu od razu podawać.
Komentarze (0)