Nachos domowe z tuńczykiem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2171
Składniki:
- 250 g wędzonego tuńczyka
- 20 ml śmietany 18%
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Nachos:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki przegotowanej, letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Tuńczyka pokroić w kostkę. Mąkę kukurydziana oraz pszenną przesypać razem na stolnice i wymieszać ze sobą. Wsypać do tego mielona paprykę chili oraz szczyptę soli, wlać letnią, przegotowana wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na bardzo cienkie plastry pokroić je w trójkąty. Patelnię wysmarować olejem, rozgrzać mocno na średnim ogniu i dodać do tego pokrojone wcześniej ciasto. Smażyć je na złoty kolor. Na ciasto nałożyć pokrojonego tuńczyka, polać wszystko śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)