Tofu z fasolą i grzybami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1271
Składniki:
- 600 g jedwabistego tofu
- 200 g czarnej fasoli w zalewie
- 200 g grzybów shitake
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka wina ryżowego
- pęczek szczypiorku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skórki i go pokroić drobno. Papryczkę czerwoną chili umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Grzyby shitake umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plastry.
Następnie rozgrzać olej rzepakowy na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Smażyć je z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz..
Rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną papryczkę chili, tłuczone orzeszki ziemne i grzyby shitake. Składniki wymieszać i smażyć razem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego czarną fasolę wraz z zalewą i wsypać pokrojony szczypiorek. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć to z ognia i polać tym usmażone wcześniej tofu na talerzu.
Następnie rozgrzać olej rzepakowy na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Smażyć je z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz..
Rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną papryczkę chili, tłuczone orzeszki ziemne i grzyby shitake. Składniki wymieszać i smażyć razem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego czarną fasolę wraz z zalewą i wsypać pokrojony szczypiorek. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć to z ognia i polać tym usmażone wcześniej tofu na talerzu.
Komentarze (1)
Nie smaży się na oleju sezamowym!!!!