Tofu z fasolą i grzybami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1004
Tofu z fasolą i grzybami
fot. Andrea_Nguyen (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g jedwabistego tofu
  • 200 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g grzybów shitake
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skórki i go pokroić drobno. Papryczkę czerwoną chili umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Grzyby shitake umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plastry.

Następnie rozgrzać olej rzepakowy na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej tofu. Smażyć je z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz..

Rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną papryczkę chili, tłuczone orzeszki ziemne i grzyby shitake. Składniki wymieszać i smażyć razem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego czarną fasolę wraz z zalewą i wsypać pokrojony szczypiorek. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć to z ognia i polać tym usmażone wcześniej tofu na talerzu.

Komentarze (1)

Nie smaży się na oleju sezamowym!!!!

Podobne przepisy

Więcej przepisów